woensdag 29 juli 2009

Snake!!

Het is 11.15. De zon schijnt en zorgt ervoor dat na een koude ochtend alles lekker opwarmt. Het is rustig op het RTC. De jongens van AMO (Kwaku, Joy en Michael) zijn aan het werk in de werkplaats en wij zitten in het office onze 'visum extension' papieren in orde te maken.

Opeens is er rumoer. De jongens van de werkplaats lopen, gewapend met stokken, naar buiten. De receptionisten van het RTC komen naar buiten om te kijken. Op het grasveld voor de AMO workshop kronkelt een slang...

Ook wij komen naar buiten om te kijken. Inmiddels hebben de jongens van de werkplaats met z'n drieën de slang ingesloten tussen henzelf en de werkplaats. 'Is it poisonous?' vragen we aan de jongens. 'Yes' is het antwoord. 'How did you notice it?' vragen we. 'The chicks (kippen) that were on the field started to cry out, that means there is something wrong.' zegt Kwaku, terwijl hij met zijn stok de kop van de slang probeert vast te zetten.
Terwijl Kwaku en Michael de slang vasthouden met hun stokken loopt Joy terug de werkplaats in. 'Tinner!' roept Kwaku hem nog na. Even later komt Joy alweer naar buiten, een blik tinner en lucifers in de hand.

Terwijl Kwaku en Michael de slang vasthouden giet Joy de brandstof over de slang uit, die als reactie hevig begint te kronkelen. Kwaku, als oudste van de drie, heeft de eer om de lucifer te mogen aansteken en de slang te verbranden. 'You have to burn it to kill it good', zegt hij erbij. Onder gelach en opluchting van de receptionisten brand de slang tot hij schokkend en uiteindelijk bewegingloos blijft liggen.

Nadat de slang is uitgebrand begraaft Kwaku hem. 'If you don't bury it, and someone steps on it he can still be poisened'. De rust is terug en iedereen gaat weer aan het werk.

Even later leggen Kwaku en Joy ons uit dat er waarschijnlijk veel meer slangen in de buurt zijn. Laatst was er al eenzelfde slang als de slang van vandaag gedood op het terrein, maar dan een grotere, de moeder. Ze heeft hier misschien wel twintig eieren gelegd welke zijn uitgekomen. 'Hmmm' is ons antwoord. Uitkijken dus als we de volgende keer over het grasveld lopen...

1 opmerking: