maandag 15 juni 2009

Een dagje Abetifi!

Nog voor de wekker om 07.00 gaat zijn we beiden al wakker. De hanen kraaien er flink op los, de landlady is met haar bezempje (een soort roe) het erf aan het aanvegen, de geiten lopen voor ons raam te mekkeren, de buurkinderen schreeuwen elkaar toe in het Twi, en een andere buurjongen zet zijn boomblaster op maximale volume. Goedemorgen, jep we zijn nog steeds in Abetifi.
Wanneer de wekker dan echt gaat om 07.00 stapt Carienne uit bed en begint Dirkjan rustig aan, aan zijn krachtoefeningen. Carienne zet de waterkoker aan, bindt haar doek om en loopt met kleine oogjes naar de andere kant van het erf waar de toilet zich bevindt. Wanneer ze terug komt is het water gekookt en kan de oats (havermoutpap) gemaakt worden. Inmiddels is Dirkjan klaar met zijn oefeningen staan er twee bordjes met oats met banaan en een kopje koffie voor Dirkjan en een kopje natuurlijke stoelgangthee voor Carienne klaar. Ons ontbijtje. Tijdens het ontbijt komt (2 keer per week) de broodmevrouw het erf op. Ze draagt een plastic bak op haar hoofd met kleine ‘bruine’ broden er in. Voor 1 cedi kopen we een brood.

Na het ontbijt en de afwas te hebben gedaan en onszelf te hebben gewassen met een emmertje water uit de regenton, vertrekken we naar het AMO office. Onze drinkwatertank (20 liter) is inmiddels weer leeg dus deze brengen we mee naar het RTC en kunnen we daar weer vullen. Onderweg naar het RTC moeten we een kleine klim omhoog de heuvel op maken. Bovenaan komen we op de ‘hoofdweg’ waar het ‘groene winkeltje’ is waar we regelmatig wat boodschapjes doen. Zoals bijna elke morgen zit daar een buurvrouw: ‘Goedemorgen Efua, hoe gaat het? Met mij gaat het goed, we danken God.’ Op de een of andere manier weet ze alleen de naam van Carienne, Efua, maar Dirkjan krijgt uiteraard wel als eerste een hand. Dan zwaaien we naar het oude vrouwtje op een muurtje met welgeteld twee tanden in haar mond en die ze elke morgen met een glimlach aan ons laat zien wanneer we langslopen. Verderop zwaaien we Mary gedag, de vrouw die twee keer per week onze was doet ( Jlekker makkelijk J). Aangekomen op het RTC lopen we langs de receptie waar we de aanwezigen gedag zeggen.

Een nieuwe dag op het office. Gelukkig doet het internet het weer, zo’n 4 weken hebben we geen internet gehad en hebben we af en toe in een internetcafe contact kunnen maken met de buitenwereld. We bekijken om de beurt even onze mail en de AMO email, zeggen de jongens in de werkplaats gedag en beginnen met ons werk voor vandaag. Dan komt Mama Esther binnen. ‘Goedemorgen, hoe gaat het vandaag?’ ‘Goed, en met jou?’ ‘ We thank God.’ En dan wordt de krant doorgenomen door Esther Lily.

Om een uur of 12.00 beginnen onze magen flink te knorren en gaan we even naar huis om een boterhammetje te eten. De pindakaas uit een plasticzakje had Carienne gisteren al in het potje geknepen en het brood hadden we vanmorgen gekocht, dus het wordt een broodje pindakaas. Dan weer even afwassen (anders wordt het een grote mieren invasie) en dan weer terug naar het office.

In het office (op het RTC terrein) komt elke dag een mevrouw met een hele grote schaal met bananen en pinda’s langs. Zo om de dag kopen wij een zak bananen en pinda’s van haar. Ook komt er een paar keer in de week een mevrouw met zakjes verschillende groenten. Hier slaan we flink van in voor het avondeten.

Om een uur of vier/ half vijf sluiten we af op het kantoor, de jongens maken er ook een einde aan en we vertrekken samen richting huis. Voor het eten hoeven we vandaag niets meer te halen. Er is nog rijst, en we hebben genoeg groente in de la liggen. We kunnen rechtstreeks naar huis lopen. Dirkjan draagt de gevulde drinkwatertank mee naar huis. Thuis worden we zoals elke middag welkom geheten door de buurman (broer van de landlady) die voor zijn huisje op de bank zit. Zijn kleinzoon zit gezellig bij hem op schoot; kleine Kofi. Kofi’s moeder is in hun keukentje het vuur aan het aanmaken om een pot water te kunnen koken.
Dirkjan settelt zich buiten voor het raam met een plank, een groot mes, een stapel groente en een plasticbak die helemaal vol gaat, en Carienne gaat zich even wassen. Om half 7 is het al donker en voor die tijd willen we graag gewassen zijn, gegeten hebben en het liefst ook hebben afgewassen. Sinds het is begonnen met regenen (regentijd) wil de stroom nog al eens uitvallen en wanneer dit gebeurt is het pikkedonker, het is dus heel prettig wanneer we klaar zijn voor het donker wordt. Wanneer Dirkjan klaar is met groente snijden is Carienne klaar met wassen en maakt het eten verder klaar. Dirkjan kan zich gaan wassen. Om een uur of half 6 zitten we saampjes lekker van ons groente/ rijst potje te genieten. Vanavond is er geen voetbalwedstrijd op tv die gegeken moet worden bij de jongens van de werkplaats, dus we besluiten na het eten een filmpje te gaan kijken op de laptop. We hebben in Kumasi een aantal dvd’s gekocht voor 3 cedi per stuk. Op 1 dvd horen zo’n 24 films te staan, maar met een beetje geluk doen 4 films het goed. Na de film gaan we buiten met een bekertje water onze tanden poetsen, zetten we een emmertje binnen voor de nacht (in de stortende regen naar de andere kant van het erf lopen in het donker is geen pretje) en gaan we lekker slapen.

En dan is er weer een lekker dagje voorbij voor ons in Abetifi. Benieuwd wat de nieuwe morgen ons brengt.

1 opmerking:

  1. Ik heb genoten van jullie nieuwe bericht. Heel leuk om zo een dagje met jullie mee te lopen, met oog voor de kleine dagelijkse dingen die o zo belangrijk zijn in jullie ritme en welzijn. Doen jullie morgen de groeten van ons aan die oude mevrouw en jullie buurman! En dan de nieuwe foto's! Goed in beeld gebracht wat er allemaal bij zo'n training komt kijken en dat je geniet van de inspanning die het vergde, Carienne!
    groeten van ons, Job.

    BeantwoordenVerwijderen