maandag 29 juni 2009

'Een schrikken', werken, en Ghanees koken

'Even schrikken'
Na een wat ongewoon weekend zit ik (Dirkjan) achter internet om dit berichtje te typen. Cariènne is vandaag niet op het werk want die ligt ziek thuis in bed...

Afgelopen donderdagnacht werd Cariènne ineens erg ziek. Ze lag te rillen in bed, had ontzettend hoofdpijn en lag ontzettend te zweten. 's Ochtends bleek, toen ik een thermometer gehaald had bij Albert en Dineke Ferweda op het RTC, dat ze daarnaast ook nog eens hoge koorst had. Op advies van onszelf en de mensen hier zijn we vrijdagochtend direct naar het ziekenhuis in Nkawkaw gegaan om haar te laten nakijken. Voordat we echter weg konden wilde Cariènne nog even naar de WC en op haar weg terug naar ons huisje werd ze te slap en ging ze zitten. Terwijl de landlady en ik haar naar huis hielpen begaf ze het en was ze even weg. Gelukkig kwam ze snel weer bij en konden we naar het ziekenhuis. Pfff.. Het was allemaal wel even schrikken...

In het ziekenhuis eerst inchecken, toen naar de dokter, toen een bloedonderzoek naar malaria en toen weer naar de dokter. Positief, shit, ze heeft malaria. Dat was alweer even schrikken. We kregen een kuur medicijnen mee en we gingen naar huis. Onderweg met thuis bellen om het nieuws door te geven en eenmaal thuis aangekomen Cariènne in bed...

Nu, na een druk en iets wat heftig weekend gaat alles weer goed. Vrijdag overdag en 's nachts was ze nog erg ziek. Hoge koorts, veel diaree en onrustig slapen. Zaterdag en Zondag is ze gelukkig goed opgeknapt. De koorts is gezakt en de diaree is over. De medicijnen hebben hun werk dus goed gedaan. Ze is nog erg slap en rust daarom voorlopig thuis lekker uit. Ze eet en drinkt inmiddels weer goed. Vandaag heeft ze de laatste medicijnen ingenomen. Aanstaande woensdag gaan we terug naar het ziekenhuis om haar te laten onderzoeken. Hopelijk krijgen we dan te horen dat ze er van af is.

Werken
Voor het onrustige weekend waren we met het werk hier goed onderweg. Na de eerste drie maanden ons vooral te hebben georienteerd en hier en daar wat kleine dingen te hebben gedaan zijn we met de mensen hier gaan kijken, wat kunnen we nu doen waar AMO echt iets aan heeft in de tijd dat we hier nog zijn?

Cariènne is inmiddels begonnen met het evalueren van alle materialen die AMO maakt. Ze doet dit samen met Esther Lily, de programma coördinator en leraren van het Teacher Training College in Abetifi. Het doel is om ervoor te zorgen dat AMO een serie materialen te bieden heeft die past bij het curriculum van het basisonderwijs hier. Als de materialen geëvalueerd zijn en er zijn nieuwe ideeën voor materialen dan gaat ze deze samen met Kwaku van de werkplaats ontwerpen en uitwerken. Uiteindelijk komt er nog een bijgewerkte brochure met de nieuwe serie materialen die AMO maakt en krijgen alle materialen een bijpassende (bijgestelde) handleiding.

Ook is Cariènne begonnen met het werken op een basisschool vlakbij het RTC. Hier werkt ze één dag in de week. In een volgend berichtje zal ze vast meer vertellen over wat ze daar meemaakt.

Ik ben de afgelopen weken begonnen met het maken van een businessplan voor AMO. Samen met Ester Lily, Kwaku en mensen van het AMO bestuur proberen we een goed businessplan in elkaar te zetten voor AMO om de aankomende jaren mee aan de slag te gaan. De bedoeling is dat AMO in het komende jaar een nieuwe coördinator krijgt en hij/zij zou dan aan de hand van dit businessplan aan de slag kunnen gaan.

Zo zijn we allebei dus leuk aan het werk hier. Daarnaast werken we af en toe mee in de werkplaats omdat er orders af moeten of gewoon omdat het gezellig is om daar mee te werken. Daarnaast is het een leuke afleiding van het vele computerwerk.

Ghanees koken en gitaar spelen
Een week geleden zijn we begonnen met het opknappen van ons keukentje. Samen met Kwaku en Joy van AMO hebben we er een plafond ingemaakt. Deze week gaan we de muren nog schilderen en dan kunnen we er gebruik van maken. Daarnaast ben ik afgelopen week begonnen met Ghanees leren koken. De vrouw van Kwaku, Joanna heeft me geleerd hoe je kip klaarmaakt op z'n Ghanees en hoe je daarbij (op z'n Ghanees) de pindasoep maakt. Als onze keuken klaar is beginnen de lessen Fufu stampen en hopelijk kan ik voordat we weg gaan hier een Ghanese maaltijd maken.

Cariènne is begonnen met gitaar spelen. De buurman heeft het al opgemerkt en vroeg afgelopen weekend wanneer ze weer begon, want dat zou betekenen dat ze weer helemaal beter was. Twee weken geleden is ze fanatiek begonnen, maar logischerwijs is ze nu even gestopt.

Dat was het dan weer even voor nu. We hebben ook weer wat nieuwe foto's in het fotoboek gezet. In de mappen 'zandweg 5' en 'voetballen'.

Heel veel groetjes en liefs aan iedereen!

3 opmerkingen:

 1. Fam. Dekker Naaldwijk29 juni 2009 om 09:52

  Wat een berichten!
  We hadden al gehoord van de malaria en dan schrik je wel erg. Laten we hopen dat het inderdaad spoedig over is en straks een mooie reis naar Australie kan worden gemaakt.
  Fijn dat jullie de slag van het werk te pakken beginnen te krijgen, want dat moet toch ook een voldaner gevoel geven.
  Goed dat de kookkunsten worden uitgebreid. Dat wordt straks na terugkomst Ghanees koken voor de hele familie. Zaterdag hopen we in Amersfoort de verjaardag van Job te vieren. Dan horen we vast wel meer verhalen.
  Houd vol en veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's voetballen met de boys, maar er wordt natuurlijk ook nog veel voetbal gekeken in het warme zaaltje. Alhoewel gisteren was de finale.
  Cariènne je hebt ons wel even laten schrikken afgelopen vrijdag. Die rot muskieten. Gelukkig waren jullie er snel bij. Laat je maar lekker verwennen door broeder Dirkjan. En lekker aansterken voor eind augustus als we elkaar weer zien in Australië. Dat is het zo.
  Dirkjan het op z'n Ghanees klaarmaken van kip, houd dat ook in dat je de botten gaat eten zoals Daniël? We zijn benieuwd.
  Okee Cariènne sterkte met beter worden en Dirkjan sterkte met de verzorging.
  Tot horens maar weer. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Net als tijdens ons laatste telefonisch contact is het fijn om te merken dat het beter gaat met je Carienne! Uit foto's (wat kun je blij zijn met water! .. en een potje voetbal in Ghana lijkt heel erg op dat in Stoykite ..!) en jullie verhalen blijkt ook steeds duidelijker dat jullie je draai behoorlijk hebben gevonden. Hopelijk kunnen jullie die draad weer snel oppakken, maar dan eerst toch de bevestiging dat de medicijnen hun werken hebben gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen